Heeft u hulp nodig? Bel +31183513995

Zelf uw auto uitlezen - BLOG

Zelf uw auto uitlezen - BLOG

Het is een bekend probleem, een lampje dat brand in de auto wat niet hoort te branden (bijvoorbeeld voor een onderhoudsbeurt). De onderhoudsbeurt is gedaan, maar toch blijft het lampje branden. Vroeger was de enige mogelijkheid om het lampje uit te krijgen om naar de dealer te gaan om de boordcomputer te laten resetten. Tegenwoordig kunt u door middel van diagnoseapparatuur eenvoudig zelf het motormanagementlampje resetten. Daarnaast kun u de diagnoseapparatuur gebruiken om uit te zoeken wat er met de auto aan de hand is als er een probleem voordoet. Bij de aankoop van een nieuwe auto is het mogelijk en aan te raden om de auto uit te laten lezen, zo weet u zeker dat de auto in orde is en u er veel plezier van kunt beleven!

OBD

Eind jaren '80 werd OBD geïntroduceerd en werden de eerste auto's voorzien van On-Board Diagnostics. Hierdoor lichten de stroringlampjes op zodra er een fout optreedt. De software registreert de foutmelding en slaat deze op. Voor OBD bestond er nog geen standaard waar voertuigmerken aan moesten voldoen. Daarnaast waren er ook geen afspraken gemaakt over de aansluiting en de diagnosestekker. Fabrikanten maakte hun eigen diagnosestekkers en daarnaast hadden de meest voertuigmerken hun eigen codes.

OBD2

De opvolger van OBD kwam ongeveer 10 jaar later: OBD2. OBD2 is sinds 2001 verplicht voor benzineauto's en sinds 2004 verplicht voor dieselauto's. OBD2 is voorzien van een gestandaardiseerde interface: de vrouwelijk 16-pin (2x8) J1962 connector. Omdat nu alle voertuigfabrikanten verplicht zijn om dezelfde software te gebruiken, kunt u door middel van dezelfde diagnoseapparatuur vrijwel alle automerken doorlezen. Hierdoor is het ook voor particulieren mogelijk om zelf de auto uit te lezen, zonder deze naar de dealer te brengen. Het uitlezen van de auto is dus een stuk goedkoper geworden.

Waar te koop

Q24U biedt een ruim assortiment aan OBD2 diagnoseapparatuur maar ook voor de oude standaard OBD. Van computer en smartphone scanners tot OBD2 handscanners met een display, voor zowel de hobbyist als de professionele gebruiker.

 

Vind onze shop op http://www.obd24u.nl

To Top